Obsah
Vnitřní řád školní jídelny
Základní škola Proboštov, okres Teplice
Kpt. Jaroše 130, Proboštov
VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY
Vypracovala: Mgr. Pavlína Langerová - ředitelka školy
Účinnost ode dne: 1. 1. 2016
Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu.
Adresa školní jídelny: U Parku 114, 417 12 Proboštov
Telefon: 417 560 001
Vedoucí školní jídelny: Irena Tvrdá
Vedoucí kuchařka: Ludmila Žambochová
Kuchařka: Zdeňka Krejzová
Provoz ŠJ se řídí:
Vyhláškou č.107/2005 Sb. O školním stravování ze dne 25. 2. 2005, FN (Metodikou spotřebního koše), školským zákonem 561/2004, zákonem o ochraně veřejného zdraví 258/2000,Vyhláškou 137/2004 O hygienických požadavcích a zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologických závažných, Vyhláškou 490/2000 ze dne 15. 12. O rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví, Nařízení ES - od 1. 1. 2006, 852/2004 O hygieně potravin, ES 178/2002.
Rozsah poskytovaných služeb viz. Systém HACCP. Základní vyhlášky a předpisy jsou k dispozici u vedoucí ŠJ.
Jídelníček je sestavován na základě zdravé výživy a dodržování spotřebního koše sledovaných potravin,
podle § 4 odst. 9 vyhlášky 107/2005 Sb., o školním stravování.
- Podmínky poskytování obědů:Oběd nepřítomného si může rodina vyzvednout u dveří do kuchyně do čistého, vymytého jídlonosiče. Do jídlonosičů mohou být obědy vydány pouze 1. den nemoci dítěte, ostatní dny se nutno je odhlásit.
- Strávník, žák, má nárok na dotované stravné pouze v případě, že je přítomen ve škole nebo první den nemoci či neplánované nepřítomnosti.
- Zaměstnanci školy:V případě školení mohou zaměstnanci školy odebrat oběd pouze v případě, že neuplatňují nárok na stravné v cestovním příkaze a pokud zároveň splňují podmínku poskytnutí dotovaného oběda – 3 hodiny na pracovišti.
- Podle vyhl. č. 84/2005 Sb. o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě § 3 odst. 4 v době nepřítomnosti (nemoc, školení, výlet,…) musí být oběd odhlášen. Při porušení této vyhlášky bude zaměstnanci účtován oběd za plnou cenu tj. 60,- Kč.
- PROVOZ ŠJ Výdejní doba : 11:15 - 14:15 hodin
- Výdej pro cizí strávníky a výdej do jídlonosičů : 11:15 -11:50 hodin
- Pracovní doba: 7:00 - 15:30 hodin
- Výše stravného: Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni podle věku, kterého dosáhnou do konce daného školního roku (31.8.)
- Kategorie:
1. 7-10 let 20,-Kč
2. 11-14 let 22,-Kč
3. nad 15 let 29,-Kč
Cizí strávníci: 60,- Kč - Ceny stravného pro jednotlivé kategorie se řídí vyhl. 107/2005 Sb. O školním stravování .
Přihlašování obědů:
- Obědy je nutné přihlásit den předem, nejpozději však do 7:15 hodin daného dne ráno.
- V případě platby na účet je nutné získat u vedoucí školní jídelny variabilní symbol (přidělen po vyplnění přihlášky zákonným zástupcem) a platbu připsat na účet školy. Platba pro nový měsíc musí být připsána na účtu školy 1060462359/0800 nejpozději poslední pracovní den končícího měsíce.
Odhlašování obědů:
- Obědy je nutné odhlásit den předem a nejpozději do 7:15 hodin daného dne ráno (telefonicky na 417 5602 001) nebo osobně.
Termíny placení obědů
- Termíny placení obědů jsou vždy vyvěšeny v budovách školy školy, na webu školy a u vstupu do jídelny. Zpravidla je termín placení poslední 3 dny v měsíci. Nemá-li strávník zaplacený oběd do posledního pracovního dne v měsíci, nemá nárok na oběd první pracovní den dalšího měsíce. Pokud strávník zaplatí oběd později, dostane oběd až následující den. Přeplatky stravného jsou vyúčtovány v příštím měsíci.
- Za neodhlášený a neodebraný oběd se neposkytuje věcná ani finanční náhrada.
- Svátky a prázdniny jsou automaticky odhlášeny. Při provozu o prázdninách musí být docházka nahlášena předem.
- Ostatní ujednání2. Žáci vstupují do jídelny od 11.50 hodin do 14.15 hodin a to pouze s pedagogickým dohledem. 4. Vstup do stravovací místnosti je povolen pouze žákům a zaměstnancům školy a cizím strávníkům ve vymezeném čase.VLASTNÍ ORGANIZACE PROVOZU PRO ŽÁKY:2. Vstupují do jídelny slušně, zbytečně nemluví, ve frontě se nestrkají, zachovávají klid.4. Po konzumaci odnese tác k umývárně nádobí, odloží příbor do připraveného koše, tác odloží na stůl.6. Při rozbití nádobí nebo potřísnění podlahy požádá strávník personál kuchyně o úklid.8. Dohled v jídelně zajišťují vyučující a vychovatelé školní družiny. Rozpis dohledu nad žáky je vyvěšen ve školní jídelně.10. Veškeré připomínky k provozu ŠJ je možné projednat s vedoucí ŠJ.Tento vnitřní řád ŠJ při ZŠ je platný pro všechny strávníky. Vnitřní řád byl projednán se zaměstnanci ŠJ i se zaměstnanci školy.
- V jídelně je vyvěšen jídelní lístek na týden dopředu, zodpovídá vedoucí jídelny.
- Za čistotu stolů během výdeje obědů odpovídá personál kuchyně.
- Žáci nesmí vynášet jídlo z jídelny.
- Strávník si po vstupu do jídelny vezme tác, na který uloží příbor, nápoj a celé hlavní jídlo a odnese jej ke stolu.
- Před vstupem do jídelny si strávníci pověsí svrchní oděv na věšák a odloží aktovku na vyhrazené místo.
- Pro cizí strávníky je výdej od 11:15 hod. do 11:45 hod.
- Každý žák základní školy má možnost stravovat se ve školní jídelně.