Navigace

Obsah

Recepty pro čtyřčlenou  rodinu :

Kotlety s jablky : vepřová kotleta  400 g

                              jablka                   300 g

                              máslo                     35 g

                              smetana                 75 g  ,pepř , sůl, troška cukru

Technologický postup přípravy  :  Oloupaná jablka pokrájíme na silnější kolečka,vykrojíme jádřince a podusíme s trochou cukru a kouskem másla. Naklepané,osolené a opepřené kotlety na jejich krajích nařízneme a na pánvi zprudka opečeme. Kotlety naskládáme na plech, obložíme dušenými jablky, zalijeme smetanou a dopečeme v trobě.

Vhodná příloha : americké brambory

 

Květákové řízečky se sýrem  :  květák            500 g

                                                      sýr eidam       100 g

                                                      vejce                    2 ks

                                                      strouhanka       50 g

                                                      tuk na pečení , sul, pepř mletý

Technologický postup přípravy  :  Očištěný květák uvaříme v osolené vodě, nasekáme na drobno, přidáme strouhaný sýr,vejce,strouhanku a dochutíme pepřem a případně solí. Tvarujeme karbanátky,poklademe na plech potřený tukem (máslem) ,potřeme i karbanátky a pečeme v troubě,lze péct i na pečícím papíře.

Vhodná příloha  : bramborová kaše, brambory s pažitkou, zeleninové saláty 

 

Kuřecí ražniči  :                           kuřecí řízky prsní         500 g

                                                      cibule                             200 g

                                                      olej                                 100 g

                                                      kapie čerstvá                100 g

                                                      uzenina (kabanos)       100 g

                                                      sůl

Technologický postup přípravy :  oplachnuté maso nakrájíme na větší kousky, osolíme a napichujeme střídavě s cibulí,kapií a uzeninou na špejle.Pokapeme olejem,podlijeme vodou a dáme péci do vyhřáté trouby.Během pečení poléváme výpekem.

Vhodná příloha  : brambory,bramborová kaše,pečivo,zeleninové saláty

 

BANÁNOVÉ   LÍVANCE : 

Suroviny : 1 banán

                   1 vejce

                   15 g ovesných vloček

                   1/2 lžičky skořice

                   140 g řeckého bílého jogurtu

                   60 g čerstvých malin

 

Postup  :   Banán rozmixujte s vejcem a ovesnými vločkami.   Přidejte skořici,aby vám lívance voněly.

                  Nechte těsto pár minut odležet. Zahřejte nepřilnavou pánev s kapkou oleje. Pečte z obou stran malé lívanečky

                 dozlatova. Ozdobte jogurtem a malinami.        

 

Smetanové  brambory se zeleninou

 

Suroviny :  brambory                2500 g

                   mrkev                         500 g

                   květák                         500 g

                   brokolice                    500 g

                  máslo                         150 g 

                  mouka  hládká        100 g

                  mléko                          500  ml

                  smetana 12 %            500 ml

                  muškátový květ, sůl

 

Postup přípravy  :  Očištěné brambory nakrájíme na plátky, očištěnou mrkev na kolečka a květák s brobolicí na růžičky,

vše povaříme v páře asi 10 minut. Promícháme a rodělíme do hlubokých máslem vymazaných plechů. Ze zbytku másla,

hládké mouky a mléka připravíme bešamel, rozředíme smetanou, dochutíme muškátovým květem a solí.

Nalijeme na brambory se zeleninou a zapékáme asi 40 minut při 160 ° C. Po upečení krájíme na kostky a podávéme.

Je vhodné doplnit různými  zeleninovými saláty.