Navigace
- Úvodní stránka
- Školní jídelna
- CO UVAŘIT DOMA?
Obsah
Recepty pro čtyřčlenou rodinu :
Kotlety s jablky : vepřová kotleta 400 g
jablka 300 g
máslo 35 g
smetana 75 g ,pepř , sůl, troška cukru
Technologický postup přípravy : Oloupaná jablka pokrájíme na silnější kolečka,vykrojíme jádřince a podusíme s trochou cukru a kouskem másla. Naklepané,osolené a opepřené kotlety na jejich krajích nařízneme a na pánvi zprudka opečeme. Kotlety naskládáme na plech, obložíme dušenými jablky, zalijeme smetanou a dopečeme v trobě.
Vhodná příloha : americké brambory
Květákové řízečky se sýrem : květák 500 g
sýr eidam 100 g
vejce 2 ks
strouhanka 50 g
tuk na pečení , sul, pepř mletý
Technologický postup přípravy : Očištěný květák uvaříme v osolené vodě, nasekáme na drobno, přidáme strouhaný sýr,vejce,strouhanku a dochutíme pepřem a případně solí. Tvarujeme karbanátky,poklademe na plech potřený tukem (máslem) ,potřeme i karbanátky a pečeme v troubě,lze péct i na pečícím papíře.
Vhodná příloha : bramborová kaše, brambory s pažitkou, zeleninové saláty
Kuřecí ražniči : kuřecí řízky prsní 500 g
cibule 200 g
olej 100 g
kapie čerstvá 100 g
uzenina (kabanos) 100 g
sůl
Technologický postup přípravy : oplachnuté maso nakrájíme na větší kousky, osolíme a napichujeme střídavě s cibulí,kapií a uzeninou na špejle.Pokapeme olejem,podlijeme vodou a dáme péci do vyhřáté trouby.Během pečení poléváme výpekem.
Vhodná příloha : brambory,bramborová kaše,pečivo,zeleninové saláty
BANÁNOVÉ LÍVANCE :
Suroviny : 1 banán
1 vejce
15 g ovesných vloček
1/2 lžičky skořice
140 g řeckého bílého jogurtu
60 g čerstvých malin
Postup : Banán rozmixujte s vejcem a ovesnými vločkami. Přidejte skořici,aby vám lívance voněly.
Nechte těsto pár minut odležet. Zahřejte nepřilnavou pánev s kapkou oleje. Pečte z obou stran malé lívanečky
dozlatova. Ozdobte jogurtem a malinami.
Smetanové brambory se zeleninou
Suroviny : brambory 2500 g
mrkev 500 g
květák 500 g
brokolice 500 g
máslo 150 g
mouka hládká 100 g
mléko 500 ml
smetana 12 % 500 ml
muškátový květ, sůl
Postup přípravy : Očištěné brambory nakrájíme na plátky, očištěnou mrkev na kolečka a květák s brobolicí na růžičky,
vše povaříme v páře asi 10 minut. Promícháme a rodělíme do hlubokých máslem vymazaných plechů. Ze zbytku másla,
hládké mouky a mléka připravíme bešamel, rozředíme smetanou, dochutíme muškátovým květem a solí.
Nalijeme na brambory se zeleninou a zapékáme asi 40 minut při 160 ° C. Po upečení krájíme na kostky a podávéme.
Je vhodné doplnit různými zeleninovými saláty.